Brief aan mijn collega’s

Annemie Martens
Tippe krijgt meer eigenwaarde

Beste collega’s

Wat fijn dat jullie mijn boek bestelden. Ons boek. Want ik schreef het niet alleen…

Ik vind softskills ontzettend belangrijk, net zoals velen onder jullie. Want met de juiste technische vaardigheden vind je allicht wel een job, maar of je ze behouden kan, ligt aan hoe je je tussen je collega’s op de werkvloer beweegt. En dat is niet gemakkelijk, dat beseffen wij, hardwerkende mensen met een hart voor ons werk, maar al te goed.

Zelf worstel ik al mijn hele carrière met softskills, in het bijzonder met communicatie en vooral dan het assertieve kantje ervan: communiceren met respect voor de ander, maar ook met de juiste begrenzing voor mezelf.

We hebben het vandaag niet gemakkelijk op de werkvloer. We troosten ons met de gedachte dat de meeste bedrijven het roer moeten omgooien, om mee te kunnen met de grote uitdagingen in de 21ste eeuw. Ook onze organisatie kiest het ruime sop. Soep?… (Grapje) Dat resulteert in warrig- en onzekerheid, niet alleen voor ons, maar ook voor de vele werkenden en -zoekenden die wij mogen begeleiden.

Mijn lieve zus Lieve heeft jaren keihard gewerkt. Velen onder ons beleefden hun mooiste dag in een van haar creaties, niet gesigneerd met haar naam, maar wel ontsproten aan haar creatieve geest. Maar waar ik me in de hardste momenten van ons leven mocht koesteren in de warme vriendschap van het team waarvan ik deel uitmaakte, onderging zij de zwarte kant van de werkvloer in al zijn facetten.

Zus werd ziek. Het was vreselijk om deze geliefde, energieke en getalenteerde alleskunner langzaam te zien wegkwijnen onder het juk van de grote god die economie heet. Haar werkomstandigheden hebben haar finaal de das omgedaan…

Vandaag wordt ze stevig begeleid door een fantastische groep mensen, die niet alleen haar, maar vele anderen de broodnodige steun verlenen in het vervullen van dagdagelijkse taken. Taken ogenschijnlijk eenvoudig, maar door een bodemdiep energiedeficit schier onoverkomelijk.

Ondanks dat slopende energietekort zijn wij er in coronatijden met ons tweetjes in geslaagd om dit boek te maken, ik met mijn pen, zij met haar potlood, op afstand, online, ondanks het verplichte isolement en met noodgedwongen minimale ondersteuning van de hulpverleningsdiensten. En zo kwam de kleine Tippe tot leven, het ventje uit het vertelselke dat onze pa ons altijd vertelde, en dat in ons brein uitgroeide tot de medewerker, diep verscholen in ons allemaal, gepokt en gemazeld in de 20ste eeuw, op weg naar een totaal nieuwe manier van communiceren en werken…

Mijn zus is ambassadeur van vzw Te Gek!?, een organisatie die van het hoofd een zaak maakt en van het hart de kern van ons mens-zijn. Uit diepe dankbaarheid voor hun werk schenken Lieve en ik de opbrengst van dit boek aan hen. Wil je ons initiatief steunen en het verhaal van Tippe in de wereld brengen, neem dan contact met me op.

Lieve collega’s, ik wens jullie allemaal veel sterkte toe en vooral, veel leesplezier.

Liefhebbende groet vanuit het verre Limburg

Grtz

Annemie

Blijf op de hoogte, schrijf je in

Andere artikels

Tippe krijgt meer eigenwaarde

Brief aan mijn collega’s

Waarin ik een brief schrijf aan mijn collega’s, die me vereerden met een bestelling van het boek “Zwijgen is goud?”

Read More →

Faute maake mach

Waarin ik vertel over mijn coachingtraject met Maartje, nichtje, eerstejaarsstudent lager onderwijs en af en toe de moed kwijt in deze coronatijd. Of hoe een jonge studente haar tante de weg wees naar haar eigen boek.

Read More →
Tippe krijgt meer eigenwaarde

Brief aan Marc van Te Gek!?

Waarin ik mijn boek voorstel aan vzw Te Gek!?, een organisatie die van het hoofd een zaak maakt en mensen met een psychische kwetsbaarheid uit het taboe haalt.

Read More →

Verplicht isolement, zorg voor elkaar…

Waarin ik de eerste stappen zet naar een eerste boek en tegelijkertijd hulp bedenk voor zus Lieve.

Read More →
Verbindingspuzzel

Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Waarin ik vertel over de veranderingen waar we op de gedigitaliseerde werkvloer voor staan omwille van de nieuwe digitale tools waarmee we vandaag werken. Toolset – skilset – mindset, een recept voor transformatie.

Read More →