Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Annemie Martens
Verbindingspuzzel

Leven en werken op de tippen van mijn tenen.

Het leven is in het eerste kwartaal van deze eeuw sneller veranderd dan ooit tevoren. De computer en het internet sturen onze samenleving onherroepelijk in de richting van een totaal nieuwe wereld die van de medewerker totaal andere skills verwacht dan alle vaardigheden waarop we in de hele menselijke geschiedenis konden teren.

De robot zal nooit meer verdwijnen, zoveel is zeker. Hij is een sterke collega en wordt graag bijgestaan door kenniswerkers en gespecialiseerde vaklui met doorgedreven digitale vaardigheden.

Bovendien verandert de mindset ook onmiskenbaar. Het denkkader waarin we werken en leven. Werken is complex geworden en we krijgen vandaag meer informatie binnen op 1 dag dan onze voorouders in pakweg de 18de eeuw, toen de wereld van het werken ook ingrijpend veranderde. De eeuw van de Industriële Revolutie.

Werken is complex geworden.

Waar de ‘baas’ voorheen de wijsheid in pacht had, kan hij vandaag onmogelijk nog alle touwtjes in handen houden. Hij heeft werknemers nodig met sterke organisatorische kwaliteiten en zal ze op termijn meer inspraak en denkkracht moéten schenken. Ondernemen doet binnenkort dus iederéén, niet alleen de ondernemer, de zaakvoerder of de manager.

Deze manier van werken vraagt een totaal andere manier van communiceren en samenwerken dan we ons hele leven al gewoon zijn.

Toevallig ben ik mijn hele carrière al bezig met communiceren en samenwerken. In 1988 – de middeleeuwen van de 21ste eeuw – startte ik mijn carrière als taalinstructeur bij VDAB –  na een blauwe maandag bij een niet zo koosjere verzekeringsmaatschappij – waar ik al snel doorgroeide naar trainer sociale vaardigheden, oftewel softskills. Daar vind je mij vandaag nog steeds, zij het dan vooral online. Communicatie, assertiviteit, conflicthantering, omgaan met feedback,… You name it, I do it.

Ik geef trainingen en coach medewerkers, ook al ben ik zelf al mijn hele leven zoekende. Of is het andersom? Geef ik trainingen omdàt ik zelf zoek? Whatever…

Wat zijn goede communicatievaardigheden. Hoe kan ik beter worden als mens en als medewerker? Hoe kan ik beter communiceren? Nog beter?

Hoe word ik uitstekend in de vaardigheden die het meest genoemd worden in vacatures en die we – sorry voor de stoute uitspraak – het minst beheersen.

We maken er een potje van. Met zijn allen. Ik ook.

Ik vertel mijn verhaal en weef er de verhalen van mijn cursisten doorheen. Het verhaal begint natuurlijk in mijn kindertijd… Toen de dieren nog spraken. Toen spreken zilver was, en zwijgen goud.

Ik wens je veel leesgenot toe.

Annemie

Blijf op de hoogte, schrijf je in

Andere artikels

Tippe krijgt meer eigenwaarde

Brief aan mijn collega’s

Waarin ik een brief schrijf aan mijn collega’s, die me vereerden met een bestelling van het boek “Zwijgen is goud?”

Read More →

Faute maake mach

Waarin ik vertel over mijn coachingtraject met Maartje, nichtje, eerstejaarsstudent lager onderwijs en af en toe de moed kwijt in deze coronatijd. Of hoe een jonge studente haar tante de weg wees naar haar eigen boek.

Read More →
Tippe krijgt meer eigenwaarde

Brief aan Marc van Te Gek!?

Waarin ik mijn boek voorstel aan vzw Te Gek!?, een organisatie die van het hoofd een zaak maakt en mensen met een psychische kwetsbaarheid uit het taboe haalt.

Read More →

Verplicht isolement, zorg voor elkaar…

Waarin ik de eerste stappen zet naar een eerste boek en tegelijkertijd hulp bedenk voor zus Lieve.

Read More →
Verbindingspuzzel

Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Waarin ik vertel over de veranderingen waar we op de gedigitaliseerde werkvloer voor staan omwille van de nieuwe digitale tools waarmee we vandaag werken. Toolset – skilset – mindset, een recept voor transformatie.

Read More →