Verplicht isolement, zorg voor elkaar…

Annemie Martens

12 maart 2020. Het hele land gaat in lockdown. Corona heeft ons allemaal in een vaste greep. Ik kijk eigenlijk uit naar de verplichte rust die daardoor ontstaat. Alle sociale verplichtingen vallen weg en ik weet dat ik er hard aan toe ben. Ik realiseer me trouwens de ernst van de situatie niet. Ik ga ook geen wc-rollen verzamelen. Het komt wel goed, denkt de onverbeterlijke optimist in mij. Als we met zijn allen één gezamenlijk front stellen ten opzichte van deze minuscule vijand, dan kunnen we deze oorlog wel aan.

Er komt een oceaan van onvoorziene tijd vrij en die kan ik best wel gebruiken: ik schrijf al een hele tijd aan mijn eerste boek en dat proces verloopt niet zonder slag of stoot. Het idee kende ook wel een op zijn minst naïef begin: ik wil deze droom binnen het jaar van mijn bucketlist kunnen schrappen.

Karaoke zingen, 15 km lopen, een luchtballonvaart, ondanks een zwemverbod toch een plons wagen in het bosmeer vlakbij onze woonst, het is allemaal een kwestie van verzinnen, plannen en doén. Maar dit boek blijkt van dezelfde orde als de zorg én bezorgdheid om de levensomstandigheden van mijn zus… Als ik haar tijdens het eerste blijf-in-uw-kotweekend spreek, treft haar nieuws me als een mokerslag: ook de voor haar essentiële psychiatrische begeleiding gaat in quarantaine. Wat zal er nu met haar gebeuren? Isolement is haar vonnis, onzekerheid over haar toestand voor de komende maanden het mijne.

Zus vecht al jaren vecht tegen de duivel die depressie heet. Ik woel me door de eerste nachten heen, kan de slaap niet vatten. Ondertussen is de stress op het werk torenhoog. We moeten binnen de 3 weken een online leeraanbod realiseren, een volledig nieuwe wereld in een tool die niet meteen mijn vertrouwen geniet, met een specifieke didactiek waar ik geen zicht op heb.

Het idee dat me na een slapeloze nacht in de vroege ochtend daagt, verdient een kans: ik stel zus de vraag of ze het ziet zitten om een cover voor mijn eerste boek te creëren. Haar ogen schitteren meteen bij het aanbod en we gaan aan de slag. Weten wij veel dat de lockdown het begin tekent van een lange, lange weg doorheen onzekerheid, niet alleen voor ons twee, maar voor de hele wereld.

Eén jaar later ligt het boek klaar voor een eerste druk. Zus en ik hebben een ongelofelijke weg afgelegd. Naar elkaar toe en van elkaar weg, weer naar elkaar toe en weer weg. Een heen en weer deinen van tegenstrijdige emoties in een onmetelijke zee van creativiteit en bevlogenheid. Ondanks de vele valkuilen en de uitdagingen waar mijn zus dagelijks voor staat, werken we gestaag aan ons boek. Onwetend schrijven we met onzichtbare inkt tegelijkertijd aan het volgende deel van ons verhaal: leven als en met een psychiatrisch zieke geliefde. Voer voor een tweede project?
Maar eerst gaan we voor Tippe, het kleine jongetje dat zo klein was dat hij altijd op de tippen van zijn tenen liep. Het verhaal dat onze vader ons placht te vertellen, toen we klein waren, aan mijn twee zussen, kliene broertje en mij…

Blijf op de hoogte, schrijf je in

Andere artikels

Tippe krijgt meer eigenwaarde

Brief aan mijn collega’s

Waarin ik een brief schrijf aan mijn collega’s, die me vereerden met een bestelling van het boek “Zwijgen is goud?”

Read More →

Faute maake mach

Waarin ik vertel over mijn coachingtraject met Maartje, nichtje, eerstejaarsstudent lager onderwijs en af en toe de moed kwijt in deze coronatijd. Of hoe een jonge studente haar tante de weg wees naar haar eigen boek.

Read More →
Tippe krijgt meer eigenwaarde

Brief aan Marc van Te Gek!?

Waarin ik mijn boek voorstel aan vzw Te Gek!?, een organisatie die van het hoofd een zaak maakt en mensen met een psychische kwetsbaarheid uit het taboe haalt.

Read More →

Verplicht isolement, zorg voor elkaar…

Waarin ik de eerste stappen zet naar een eerste boek en tegelijkertijd hulp bedenk voor zus Lieve.

Read More →
Verbindingspuzzel

Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Waarin ik vertel over de veranderingen waar we op de gedigitaliseerde werkvloer voor staan omwille van de nieuwe digitale tools waarmee we vandaag werken. Toolset – skilset – mindset, een recept voor transformatie.

Read More →